Γυαλιά Ηλίου

Ο ρόλος και η προστασία

Τα γυαλιά ηλίου αποτελούν ένα από τα κορυφαία αξεσουάρ μόδας! Είναι η πινελιά που θα απογειώσει το στιλ μας και θα δώσει το στίγμα της διάθεσής μας! Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως τον πρωταρχικό τους στόχο: την Προστασία των ματιών μας, και της γύρω περιοχής, από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία.

Λίγα λόγια για την UV ακτινοβολία

 

Η ηλιακή ακτινοβολία, είναι συνδεδεμένη με την καλή φυσική υγεία μας αλλά υπεύθυνη και για την υπεριώδη (Ultraviolet- UV) ακτινοβολία. Η υπεριώδης ακτινοβολία χωρίζεται σε τρία είδη, τη UV-A (315-400nm) με τη χαμηλότερη ενέργεια, τη UV-B (280-315nm) η οποία προκαλεί το μαύρισμα και σοβαρές βλάβες στο δέρμα καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου και τη UV-C η οποία είναι η πιο επικίνδυνη, αλλά απορροφάται από το όζον στην ατμόσφαιρα .

Ξέρουμε, ότι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης του πάχους του στρώματος του όζοντος με αποτέλεσμα τις καταστρεπτικές δερματικές, οφθαλμικές και ανοσοποιητικές συνέπειες.

 

​Παθήσεις σχετικές με την απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας

Η ακτινοβολία UV-B και UV-A

 

Η ακτινοβολία UV-B, απορροφάται περισσότερο  από τον κερατοειδή και λιγότερο από τον ενδοφακό του ματιού ενώ η UV-A απορροφάται από τον ενδοφακό και διαπερνάει τις υπόλοιπες δομές μέχρι μια ποσότητα να φτάσει στον αμφιβληστροειδή.

Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς είναι ακτίνες υψηλότερης ενέργειας, οπότε η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο προκαλεί παθήσεις που αντιλαμβανόμαστε είτε άμεσα είτε τελικά πολύ αργά όπως το πτερύγιο, η φωτοκερατίτιδα, ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος.

 

Το πτερύγιο είναι ένα τριγωνικό στρώμα ιστού που μπορεί να επεκταθεί στον κερατοειδή και να εμποδίσει την ομαλή όραση. Η παρουσία του είναι ανάλογη με το ποσοστό της υπεριώδης ακτινοβολίας που δέχεται το μάτι.

Φωτοκερατίτιδα λέγεται το έγκαυμα του κερατοειδούς που προκαλείται από υπερβολική έκθεση UV-B συνήθως μετά από πολύωρη παραμονή στην παραλία ή κάνοντας σκι χωρίς την κάλυψη γυαλιών ηλίου

Ο καταρράκτης είναι  η πιο σημαντική αιτία μη αντιστρέψιμης μείωσης της όρασης παγκοσμίως. Προκαλεί θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού που έρχεται με τα χρόνια και έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιοι τύποι καταρράκτη οφείλονται σε μεγαλύτερη από το κανονικό έκθεση  σε UV –B ακτινοβολία. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί η όρασή τους. Κατά μέσο όρο, τα άτομα που φοράνε γυαλιά ηλίου πάνω από 20 χρόνια θα χειρουργηθούν 6 χρόνια αργότερα από τα άτομα που δεν φορούσαν καθόλου.

Εργαστηριακά πειράματα έχουν αποδείξει ότι η υπερβολική έκθεση στη UV-B είναι καταστροφική για τον αμφιβληστροειδή ιστό, ένας παράγοντας σημαντικός για την εξέλιξη της ωχράς κηλίδας.

 

Πως προστατεύονται τα μάτια από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου

Τί πρέπει να γνωρίζετε και τί να προσέξετε.

Η άμεση έκθεση στις ηλιακές ακτίνες και η έμμεση έκθεση είτε από το σκεδαζόμενο στον ουρανό φως είτε από το ανακλώμενο από το έδαφος ή διάφορα αντικείμενα φως (νερό, χιόνι, άμμος, γυαλιστερές επιφάνειες), είναι μερικοί τρόποι για να φτάσει η ηλιακή ακτινοβολία στα μάτια. Η καταλληλότερη προστασία εναντίον της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας είναι τα γυαλιά ηλίου, ειδικά εκείνα που εφαρμόζουν καλά γύρω από τα μάτια, και φακοί οράσεως ή φακοί επαφής με UV για όσους πάσχουν από κάποιο διαθλαστικό σφάλμα.

Οι ιδανικοί φακοί γυαλιών ηλίου θα πρέπει να απορροφούν 100% τη UV-A και τη UV-B και να φέρουν το σήμα CE, δηλαδή ότι είναι πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το φίλτρο UV μπορεί να ενσωματωθεί σχεδόν σε όλα τα υλικά κατασκευής γυαλιών ηλίου και οράσεως, δεν επηρεάζει την ποιότητα της όρασης και το σημαντικότερο δεν σχετίζεται με την τιμή. Δυστυχώς, στην Ελλάδα κυκλοφορούν σε μή οπτικά καταστήματα γυαλιά ηλίου (50-60% ) χωρίς την απαιτούμενη προστασία και τα απαραίτητα πιστοποιητικά (CE). Μπορούν και φιλτράρουν το έντονο φως χωρίς να προσφέρουν καμία προστασία, παραμορφώνουν την εικόνα και μειώνουν την ευκρίνεια του ειδώλου και των χρωμάτων.

Συγκεκριμένες επιστρώσεις πάνω στον φακό είτε ηλίου είτε οράσεως βοηθάνε σημαντικά στη μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι φωτοχρωμικοί φακοί προσφέρουν 100% προστασία και τα πολωτικά φίλτρα μειώνουν την αντανάκλαση κάθετου φωτός.

(πηγή Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος - Σ.Ο.Ο.Β.Ε)

Πως επιλέγουμε τα γυαλιά ηλίου που μας ταιριάζουν;

Τί πρέπει να γνωρίζετε και τί να προσέξετε.

Τα γυαλιά ηλίου, όντας ένα από τα αγαπημένα αξεσουάρ των γυναικών έχουν κατακλείσει πια την αγορά. Αυτό σημαίνει πως είναι εύκολο να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς με την συμβολή-πάντα-των ειδικών και εμείς είμαστε στην διάθεσή σας να σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σας. Αν έχετε στρογγυλό πρόσωπο επιλέξτε τετράγωνα ή ξεκάθαρα γεωμετρικά πλαίσια για τα γυαλιά σας. Θα χαρίσουν γωνίες στο πρόσωπό σας. Για εσάς που έχετε τετράγωνο πρόσωπο, θεληματικό πηγούνι και έντονα ζυγωματικά, επιλέξτε γυαλιά σε σχήμα οβάλ ή στρογγυλά για να μαλακώσετε τις έντονες γωνίες του προσώπου σας. Αν το πρόσωπό σας είναι στενόμακρο πρόσωπο πρέπει να προσέξετε είναι να δώσετε πλάτος στα χαρακτηριστικά του προσώπου σας. Δοκιμάστε γυαλιά σε ορθογώνιο σχήμα κι επιλέξτε αυτό που φαίνεται πιο συμμετρικό με το πρόσωπό σας. Και τέλος, για εσάς με το οβάλ σχήμα προσώπου τα νέα είναι ευχάριστα: έχετε το σχήμα προσώπου στο οποίο προσαρμόζονται σχεδόν όλοι οι τύποι γυαλιών ηλίου και μπορείτε να αισθάνεστε προνομιούχες. Καλή επιλογή!

Όταν επιλέγουμε να αγοράσουμε γυαλιά ηλίου από πλανόδιους, θέτουμε σε κίνδυνο πρωτίστως την ίδια μας την υγεία: «Υπάρχουν πολλά στην αγορά που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να προκαλούν προβλήματα στα μάτια, αλλά και στο δέρμα. Ενδεικτικά, από έρευνες και χημικές αναλύσεις που έχουν γίνει σε σκελετούς γυαλιών ηλίου, βρέθηκε ότι αρκετοί μεταλλικοί περιέχουν νικέλιο και κάδμιο, υλικά που προκαλούν μέχρι και καρκίνο του δέρματος. Αυτά τα γυαλιά δεν διατίθενται σε καταστήματα οπτικών, εισάγονται στη χώρα παράνομα και δημιουργούν σύγχυση στους καταναλωτές επειδή φέρουν πλαστογραφημένο το σήμα CE (πιστοποιητικό ΕΕ), ενώ εσωκλείονται σε ειδικές θήκες στις οποίες αναγράφεται ψεύτικη διεύθυνση καταστημάτων οπτικών».

press to zoom

press to zoom
1/1

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/6

Ο ήλιος καίει κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ και το απαραίτητο αξεσουάρ - σύμμαχος για να τον καταπολεμήσουμε είναι τα γυαλιά ηλίου!

Οι σκελετοί που έχουν το σχήμα των ματιών της γάτας γνωστοί και ως cat-eye ή σχήμα πεταλούδα, είναι μια τάση που σίγουρα θα πρωτοστατήσει τη φετινή σεζόν! Όχι μόνο για τις γυναίκες που θέλουν να είναι "in fashion" αλλά και για τις κυρίες που θέλουν να ανασηκώσουν το βλέμμα τους χωρίς νυστέρι!Άλλη μια βασική τάση για τα γυαλιά ηλίου που θα φορεθούν τη φετινή σεζόν είναι τα γυαλιά με φακούς που καθρεφτίζουν. Χρυσοί, πράσινοι, μπλε, κόκκινοι φακοί ,τόσο σε κοκάλινους όσο και σε μεταλλικούς σκελετούς κυκλοφορούν ανάμεσα μας!!

Επίσης, οι διακοσμημένοι σκελετοί, είναι πραγματικά κάτι πολύ καινούργιο. Παρακολουθώντας τις συλλογές για τη φετινή σεζόν, είδαμε πολλούς σχεδιαστές, όπως για παράδειγμα τους οίκους Prada και Dolce & Gabbana να έχουν επιλέξει χαριτωμένες floral διακοσμητικές λεπτομέρειες για τα γυαλιά τους καθώς και ρίγες για ένα πιο navy look!